Aile Hukuku

İştirak Nafakası Nedir?

İştirak Nafakası Nedir - Gaziantep - Avukat Merve NACAR

Boşanma, ayrılık ya da evlilik birliğinin butlanından sonra velayet kendisine verilmeyen eşin ,ergin olmayan çocuğun; eğitim, barınma, sağlık, vs. giderlerine mali gücü oranında katılmasını sağlayan nafaka türüne iştirak nafakası denir.

Mahkeme tarafından tedbir nafakası olarak ödenmesine karar verilen nafaka, boşanma yada ayrılık kararı kesinleştikten sonra iştirak nafakası olarak ödenmeye devam edecektir. Hukuk büromuzda Aile Hukuku alanında baktığımız davamızdır.

Kimler Talep Edebilir?

  • Hakim, mahkemede talep edilmese de karşı tarafın mali gücü oranında nafakaya hükmedebilir.
  • Küçüğe bakan anne ya da baba
  • Ayırt etme gücüne sahip küçük
  • Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için, vasi yada kayyım

Talep edebilecektir.

Nafakadan Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Davaya bakmakla görevli mahkeme aile mahkemesidir.

Boşanma davası ile birlikte görülüyorsa , boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme, bakmaya yetkilidir. Ayrı bir dava olarak görülecekse bu durumda da , davalının yerleşim yeri mahkemesi yada küçüğün yerleşim yeri mahkemesi yetkili olacaktır.

Nafaka Miktarı Nasıl Hesaplanır?

İştirak nafakası hakim tarafından belli hususlar göz önünde bulundurularak takdir edilir.

  • Çocuğun yaşı, eğitim durumu, ihtiyaçları, tarafların mali gücü, paranın alım gücü gibi hususlar dikkate alınır.

Çocuğun cinsiyeti iştirak nafakasında ayrım yaratacak bir kriter değildir.

Ne Zamana Kadar Nafaka Alabilirim?

  • Kural olarak, çocuk reşit olana kadar devam eder. İstisnası, çocuk reşit olduktan sonra eğitimi hala devam ediyorsa, eğitim hayatı sonlanıncaya kadar devam eder.
  • Nafaka borçlusu ölünce ,nafaka ödeme yükümlülüğü de kendiliğinden ortadan kalkar.
  • Velayet değişikliğinde de nafaka son bulacaktır.
  • Çocuk evlenince de nafaka son bulacaktır.
  • Çocuk mahkeme kararıyla veya evlenme ile erginlik kazanmışsa yine iştirak nafakası son bulur.

*Çocuk reşit olmuşsa ve eğitim hayatına da devam etmiyorsa bu durumda nafakanın kaldırılması davası açma hakkınız bulunmaktadır.

Nafaka Ödenmezse Ne Yapmalıyım?

İştirak nafakası hükmün kesinleştiği tarihten itibaren ödenmesi gerekir .Nafaka borçlusu, nafakayı ödemezse icra takibi başlatılmalıdır. İcra prosedürleri uygulanarak borcun ödenmesi sağlanmalıdır. Nafaka alacağı birinci sıradaki alacaklardandır. Nafaka yükümlüsü nafakayı ödemezse İcra Ceza Mahkemesine şikayet edilerek  3 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talebinde bulunulabilinmektedir. Hak kaybı yaşamamanız için mutlaka uzman bir boşanma avukatı’ndan yardım almanızı tavsiye ederiz ,bu konuda büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

*Nafaka dışında ödenen harici ödemeler nafaka yükümlüsünün borcunu ortadan kaldırmaz. Bu noktada yapılan ödemelerin açıkça hangi aylardaki nafaka olduğunu bildirerek banka üzerinden yatırmanızı tavsiye ederiz.

İştirak nafakasında avukat tarafından uyarılar yaptırılabilir.

Nafaka Miktarında Artma veya Azalma İstenebilir mi?

Nafaka miktarı zaman geçtikçe çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada da iştirak nafakasının artırım davası açılabilmektedir. Aynı zamanda nafaka ödeyen kişinin gelirinde azalma da meydana gelmiş olabilmektedir. Bu noktada da iştirak nafakasının azaltılması talebiyle dava açılabilmektedir.

Nafaka Alacağında Zaman Aşımı Var mıdır?

Mahkeme ilamları, üzerinden 10 yıl geçince zamanaşımına uğrar ancak nafakaya dair ilamın üzerinden 10 yıl geçse de mahkeme kararı geçerlidir.

*İlamın üzerinden 10 yıl geçince nafakaya dair ilam zamanaşımına uğramasa bile biriken nafaka alacakları zamanaşımına uğrar.

Daha fazla detaylı bilgi, Gaziantep avukat ve danışmalık yardımı için bizimle  iletişime geçebilirsiniz.

 

Listelemeye Git

Benzer Yazılar

Sidebar
Web sitemizdeki deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.