Miras Hukuku

Mirasın Reddi (Reddi Miras) Nedir?

Mirasın Reddi (Reddi Miras) Nedir? Gerçek Reddi Miras Nedir? Mirasın Reddi Nasıl Yapılır? Mirasın Reddi Hangi Sürede Yapılmalıdır? Hükmen Reddi Miras Nedir? Reddi Mirasın Sonuçları Nelerdir? - Gaziantep - Avukat Merve NACAR

Miras Nedir?

Miras, bir kişinin herhangi bir nedenden dolayı yaşamının sona ermesinden kaynaklı olarak mal varlığının, borçlarının veya alacaklarının mirasçılarına kalması demektir. Mirasçılar, bu kalan alacak, borç veya malları istedikleri takdirde red edebilirler. Bu duruma ise Mirasın Reddi(Reddi Miras) denir.

Mirasın Reddi (Reddi Miras) Nedir?

Miras bırakanın yasal ve atanmış mirasçıları, miras bırakanın ölümü üzerine kendiliğinden mirasçılık sıfatını kazanırlar. Miras ,  miras  bırakanın ölümüyle külli halefiyet ilkesi gereği bir bütün olarak mirasçılara derhal geçer. Bunun için irade açıklamasına gerek yoktur. Yani miras bırakanın hem alacakları hem borçları kendiliğinden mirasçılara geçer. Mirasçılar bu borçtan sadece tereke ile değil ,şahsi malvarlığıyla da sorumlu olurlar. Mirasçıların  bu durumda reddi miras müessesesinden yaralanarak, mirası red etme hakları vardır. Ancak  bu hak mirasın intikalinden sonra kullanılabilecektir. Yani miras bırakan ölmeden ret müessesesi kullanılamaz, bu durumda feragat sözleşmesi yada miras hakkının temliki mümkün olacaktır.

Reddi miras iki şekilde yapılmaktadır;

-Gerçek Reddi Miras

-Hükmen Reddi miras

Gerçek Reddi Miras Nedir?

Mirasın Reddi Nasıl Yapılır?

Mirasın intikalinden sonra, ayırt etme gücüne sahip ,ergin mirasçının mirası kayıtsız şartsız ret ettiğini yazılı yada sözlü olarak ;miras bırakanın son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine bildirmesidir. Miras kısmen kabul edilip kısmen ret edilemez, ret beyanı kayıtsız ve şartsız olmalıdır.

-Ret beyanı Sulh Hukuk Hakimince tescil edildikten sonra tek taraflı olarak dönmek mümkün değildir. Ancak miras bırakan hata hile tehdit sonucu mirası ret etmişse iptali mümkündür.

Mirasın Reddi Hangi Sürede Yapılmalıdır?

Yasal mirasçılar için ;Miras bırakanın ölmesinden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren 3 aylık hak düşürücü süre içerisinde mirasın reddedilmesi gerekir.

Atanmış mirasçılar için; Sulh hukuk Mahkemesinin vasiyetnameyi açıp kendilerine tebliğ etmesinden itibaren 3 aydır.

*Önemli bir sebebin varlığı halinde taleple birlikte Sulh Hukuk Hakimi  mirasçılara verilen ret süresini uzatabilmektedir.

Hükmen Reddi Miras Nedir?

Miras bırakan öldüğünde, borçlarını ödemekten aciz durumda olduğu açık ve resmen tespit edilmiş ise miras ret edilmiş sayılmaktadır. Hükmi ret karine olarak kabul edildiğinden mirasçıların ret beyanında bulunmalarına gerek yoktur. Herhangi bir irade beyanına gerek yoktur. Ret için süre de öngörülmemiştir. Bunun tespiti mahkemeden her zaman istenebilinmektedir.

Tereke alacaklılarının mirasçılara açacağı takiplerde, hükmi reddin tespiti; davanın açıldığı tarihte tereke alacaklısının yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesinden istenebilinmektedir.

Reddi Mirasın Sonuçları Nelerdir?

*Mirasın reddi mirasçılık sıfatını sona erdirir. Dolayısıyla mirası ret eden mirasçı miras bırakandan önce ölmüş gibi miras paylaştırılır.

*Mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde miras ikinci derecedeki mirasçılara geçmez.

Daha fazla detaylı bilgi, Gaziantep avukat ve danışmalık yardımı için bizimle  iletişime geçebilirsiniz. En kısa sürede dönüş sağlanacaktır.

Listelemeye Git