TMK madde 598’de düzenlenmiştir. Mirasçılık belgesi; miras bırakana kimlerin hangi pay oranında mirasçı olacağını gösteren resmi nitelikteki belgedir.
İçindekiler
MİRASÇILIK BELGESİ(VERASET İLAMI) NERDEN ALINIR?
2011 yılına kadar yalnızda Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınabilmekteydi.2011 yılından beri noterlerde mirasçılık belgesi verebilmektedir. Ancak mirasçılar arasında TC vatandaşı olmayan kişi varsa yada vasiyetname düzenlenmişse, nüfus kayıtları yeterince açık değilse, soy bağı ve yasal mirasçılık tespit edilemiyorsa yalnızca Sulh Hukuk Mahkemelerinden bu belge talep edilebilir. Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılacak olan dava hasımsız olarak açılır.
Noterler ile ilgili bir yetki sorunu bulunmamaktadır. Belge Sulh Hukuk Mahkemelerinden istenmesi halinde davacının kendi yerleşim yerinde yada mirasçılarından birinin yerleşim yerinde açılabilir.
HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR?
Bu belge resmi niteliktedir ve aksi ispat edilinceye kadar geçerlidir.
MİRASÇILIK BELGESİ İSTENEBİLMESİNİN ŞARTLARI NEDİR?
Miras bırakanın ölmüş olması, sağ olmak, mirastan yoksun bırakılmamış olmak.
DAVA MASRAFI VE AVUKAT ÜCRETİ NE KADARDIR?
Dava masrafı her yıl değişen oranlarda artmaktadır.
Bu dava genelde başka bir dava ile görülen dava türlerindendir, dolayısıyla onunla birlikte ücretlendirilmektedir, Ancak her koşulda avukat, avukatlık ücret tarifesinde belirtilen asgari tutarın altına inmemelidir.
İSTENMESİ HERHANGİ BİR ZAMANAŞIMI SÜRESİNE TABİ MİDİR?
Bu belgenin istenmesi herhangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir.
MİRASÇILIK BELGESİNİN İPTALİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Mirasçılık belgesi aksi ispat edilinceye kadar geçerlidir, dolayısıyla iptali de mümkündür. Hasımlı olarak açılır, çekişmeli yargıya tabidir. Asliye hukuk mahkemelerinde herhangi bir zamanaşımı süresine tabi olmaksızın mirasçılar davalı olarak gösterilip iptali için dava açılabilir.
Daha fazla detaylı bilgi, Gaziantep avukat ve danışmalık yardımı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.