Aile Hukuku

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanmada maddi manevi tazminat - Gaziantep - Avukat Merve NACAR

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanma davasında iki türlü tazminat talep edilebilmektedir. Bunlardan ilki maddi tazminat, diğeri ise manevi tazminat tır. Her ikisi de boşanmanın mali sonuçları arasında yer alır. Bu makalemizde ise iki tazminat türüne de detaylı bir şekilde yer verilecektir. Boşanmada maddi ve manevi tazminat;

 

Boşanma türlerinden biri olan Anlaşmalı Boşanma buradan da inceleyebilirsiniz.

1)Boşanmada Maddi Tazminat Davası

A)Tanımı ve Hukuki Niteliği

TMK madde 174′ te düzenlenmiştir. Buna göre;

“Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz ya da daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir tazminat isteyebilir.”

B)Maddi Tazminatın Şartları

Maddi tazminata hükmedilebilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir.

-Boşanma

Maddi tazminata hükmedilebilmesi için mevcut veya beklenen menfaatlerin boşanma yüzünden zedelenmiş olması gerekir. Boşanma avukatı tarafından boşanma sürecinde belirtilmelidir.

-Tazminat talep eden kişinin daha az kusurlu ya da kusursuz olması gerekir.

Eski TMK döneminde bu hak sadece kusursuz olan eşe tanınmışken, yeni TMK  döneminde ise daha az kusurlu olan eşe de maddi tazminat isteme hakkı tanınmıştır. Mahkemece eşler eşit oranda kusurlu kabul edilirse bu durumda iki taraf da birbirinden maddi tazminat talep edemeyecektir.

-Tazminat talep edilen tarafın  kusurlu olması gerekir.

Tazminat ödemesi gereken taraf mutlaka diğer tarafa göre kusurlu ya da daha fazla kusurlu olması aranacaktır.

-Zarar

Maddi tazminata hükmedilebilmesi için mevcut veya beklenen menfaatlerin boşanma yüzünden zarar görmesi gerekir. Bu noktada “mevcut veya beklenen menfaat “kavramını açıklanması yerinde olacaktır. Mevcut menfaat; boşanma gerçekleşene kadar evliliğin tarafa sağladığı maddi yarar, Beklenen menfaat ise; boşanma gerçekleşmeseydi evliliğin tarafa sağlayacağı maddi yararı ifade eder.

-İlliyet bağı bulunmalıdır.

“Boşanma yüzünden ” mevut veya beklenen menfaatleri “zedelenmiş ” olmalıdır.

-Maddi tazminatın Talep edilmesi gerekir.

Hakim maddi tazminata kendiliğinden hükmedemez, bu noktada tarafların talebi olması gerekir. Yine hakim tarafların talep ettiği meblağdan daha fazlasına hükmedemez.

2)Boşanmada Manevi Tazminat Davası

A)Tanımı ve hukuki niteliği

TMK madde 174′ de düzenlenmiştir. Buna göre;

“Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun bir miktarda para ödenmesini isteyebilir.

B)Manevi Tazminatın Şartları

Yukarıda maddi tazminat istenebilmesi için belirtilen tüm şartlar aynen burada da geçerlidir, ek olarak burada başka bir şarta daha ihtiyaç duyulmaktadır.

-Manevi tazminat talebinde bulunan tarafın boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakları zedelenmiş olmalıdır.

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat, öncelikle boşanma davasının dava dilekçesiyle, ya da cevap dilekçesiyle talep edilebilir. Bu şekilde dava yada cevap dilekçesi ile talep edilen maddi ve manevi tazminat için ayrıca harç talep edilmez.

Dava yada cevap dilekçesi ile talep edilmeyen tazminat talepleri, boşanma davası devam ederken ayrı bir dava olarak açılıp talep edilebilir.

Boşanma davasındaki olaylar nedeni ile dava veya cevap dilekçesinde talep edilmeyen tazminat talepleri, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilebilir. Bu şekilde açılacak tazminat davalarında görevli mahkeme Aile mahkemeleridir, yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Boşanmada Maddi Tazminat Nasıl Belirlenir?

-Hakim tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını

-Tarafların kusur derecelerini

-Hakkaniyet ilkelerini

-İhlal edilen mevcut ve beklenen menfaatleri dikkat alır.

Hakim maddi tazminatı irat biçiminde yada toplu olarak ödenmesine karar verebilir. İrat biçiminde ödenmesine karar verilmişse ve karşı taraf yeniden evlenirse, taraflardan biri ölürse, kendiliğinden sona erer.

 

Boşanmada Manevi Tazminat Nasıl Belirlenir?

-Hakim tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını

-Tarafların kusur derecelerini

-Hakkaniyet ilkelerini

-Kişilik hakkı ihlalinin ne boyutta olduğunu dikkat alır.

Hakim manevi tazminatın toplu bir şekilde ödenmesine karar verir, irat biçiminde ödemeye karar veremez. Manevi tazminat miras yoluyla devredilemez.

Taraflar aksini kararlaştırmadıkça tazminat Türk Parası ile ödenir. Faiz boşanmanın kesinleşme tarihinden itibaren başlayacaktır. Faiz işlemesi için mutlaka talep edilmesi gerekir. Kesinleşme tarihindeki yasal faiz oranı uygulanır.

Daha fazla detaylı bilgi, Gaziantep boşanma avukatı ve danışmalık yardımı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Listelemeye Git

Benzer Yazılar