Aile Hukuku

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma nedir - Gaziantep - Avukat Merve NACAR

4721 sayılı  Türk Medeni Kanununa göre; boşanma davası “Anlaşmalı Boşanma Davası” veya “Çekişmeli Boşanma Davası” olmak üzere iki farklı şekilde açılabilinmektedir. Çekişmeli boşanma davası uzun bir süreç sonunda neticelenmektedir. Taraflar boşanma ve hukuki sonuçları noktasında mutabık kalırsa dava; uygulamada hızlı sonuç elde etmek  için  tercih edilen bir yoldur.

Dava; Anlaşmalı boşanma davası olarak açılıp sonradan çekişmeli boşanma davasına dönüşebileceği gibi, çekişmeli boşanma davası olarak açılıp sonradan anlaşmalı boşanma davasına da dönüşebilmektedir.

Bu makalemizde ise anlaşmalı boşanma davası detaylı bir şekilde incelenecektir.

4721 sayılı  Türk Medeni Kanunu 166.maddesinin 3.fıkrasında :” Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilme hakkına sahiptir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.” şeklinde düzenleme yer almaktadır.

Buna göre anlaşmalı boşanmanın şartları şunlardır:

1-Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.

Burada kast edilen resmi nikah tarihinden itibaren en az 1 yıl geçmiş olmasıdır. Nişanlılık, imam nikahı yada birlikte yaşama ,veyahut düğün bu sürede dikkate alınmaz, önemli olan resmi nikah tarihidir.

2-Eşlerin birlikte başvurması yada bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi gerekmektedir.

3-Tarafların bizzat duruşmaya katılması şarttır.

Taraflar bizzat duruşmaya katılıp hakim huzurunda boşanma ve tüm hukuki sonuçları için mutabık olduğunu belirtmelidir. Tarafları temsilen avukatları katılsa dahi, tarafların duruşmaya katılması şarttır.

4-Hakim boşanmanın mali sonuçları ve çocukların menfaatleri hususunda taraflarca kabul edilen düzenlemeyi uygun bulmalıdır.

Hakim gerekli gördüğü hususlarda taraflarca kabul edilen düzenlemede değişiklik yapabilir,bu değişikliğin taraflarca kabulü gerekir.Bu değişikliler taraflarca kabul edilirse anlaşmalı boşanma davası gerçekleşmiş olur.Aksi halde dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA AVUKAT ZORUNLU MUDUR?

Avukat zorunlu değildir.  Ancak hukuki süreci iyi yönetip ve sonrasında hak kaybı yaşamamak için bir avukata başvurun.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NASIL OLMALIDIR?

Öncelikle internet üzerinden hazır bir anlaşmalı boşanma protokolünü kopya ederek kullanmak doğru değildir. Çünkü her evlilik kendine münhasır sonuçlar barındırabilme ihtimali vardır. Yukarıda da izah edildiği üzere bu konuda hukuki bilgisi olan avukatlardan yardım alın.

Protokolde boşanma ve boşanmanın tüm hukuki sonuçlarına; tek tek değinmek ve açıkça izah etmek sizin yararınıza olacaktır. Örneğin; ”A şahsı B şahsına her ay düzenli olarak nafaka ödeyecektir. ”Bu ifade yeteri kadar açık değildir, her ayın hangi günü, tarihi, miktarın ne kadar olacağı, hatta hangi bankaya yada hesaba yatıracağı gibi ifadeler eklenerek daha açık bir hale getirilmesi lehinize olacaktır. Taraflar; velayet, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, mal rejimi, Boşanmada maddi ve manevi tazminat ,menkul veya gayrimenkul mallara ilişkin devirle ilgili şartlar gibi her türlü hususta anlaştıklarını belirtmelidir.

Protokol Anayasaya, kanuna, temel hak ve özgürlüklere aykırı olamaz.

TEK CELSEDE BOŞANMAK MÜMKÜN MÜ?

Anlaşmalı boşanma protokolü ile mahkemeye başvurduktan sonra mahkeme iş yoğunluğuna göre duruşma günü verecektir. Eğer taraflar protokolde belirttikleri tüm hususlarda anlaştıklarını hakim huzurunda kabul ederlerse ve hakimde uygun görürse duruşma neticelenir,ancak boşanma karar kesinleştikten sonra gerçekleşecektir.

Bunun içinde kesinleşme prosedürünün tamamlanması gerekir.

ANLAŞMALI BOŞANMAYI  MI  YOKSA ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYI TERCİH ETMELİYİM?

-Anlaşmalı boşanma hızlı sonuç alma noktasında tercih eder. Taraflar zaten boşanma ve boşanmanın tüm sonuçları noktasında anlaşamıyorlarsa; yine çekişmeli boşanma mümkündür. Sonuç olarak her iki yolla boşanmak mümkündür, her evliliğin durumu davanın şekline yön verebilmektedir.

Her iki yolda önemli olan süreci etkin bir şekilde yönetebilmektir, hak kaybı yaşamamanız için uzman desteği almanız tavsiye edilmektedir.

ADLİ TATİLDE ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI AÇABİLİR MİYİM?

Adli tatilde anlaşmalı boşanma davası açmak mümkündür. Ancak duruşma adli tatil bitince mahkemece karar verilen günde yapılır.

DAVAYI NASIL AÇABİLİRİM?

HMK ‘ya göre usulüne uygun olarak  hazırlanmış dava dilekçesinin ekine anlaşmalı boşanma protokolü eklenmelidir. Ancak bu protokolün noterde hazırlanma zorunluluğu yoktur.

Tarafların ıslak imzası olması gerekmektedir.

HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR?

Bu noktada görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.

Yetkili mahkeme ise TMK m.167’ye göre eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer, mahkemesidir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI İÇİN NE KADAR MASRAF EDERİM,BU MASRAFI KİM ÖDER?

Dava açarken her yıl belirlenen Yargı Harçları tarifesindeki tutar  harç olarak  yatırılır.Bu tutar her yıl değiştiği için kesin bir rakam belirtemiyoruz.Dava açarken yatırılıcak bu tutarı taraflardan biri ödeyebileceği gibi taraflar kendi arasında bu masrafı kimin karşılayacağına yada birlikte ödeyeceklerine karar verebilirler,mahkeme bu karar doğrultusunda hüküm verecektir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA NE KADAR VEKALET ÜCRETİ ÖDENİR?

Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl Avukatlık Asgari ücret tarifesi belirlenmektedir.  Avukat asgari ücret tarifesindeki tutarın altına inmemek koşuluyla dosyanın durumana bağlı olarak bir değer belirleyecektir.

Ayrıca Boşanma avukatı talep ediyorsa protokole karşı vekalet ücreti eklenmelidir. Asgari ücret tarifesinde belirtilen tutar karşı vekalet ücreti olarak ödenmektedir.

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. En kısa sürede dönüş sağlanacaktır.

Listelemeye Git

Benzer Yazılar

Sidebar
Web sitemizdeki deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.