İçindekiler
GENEL OLARAK
Yağma suçu hem 5237 sayılı yasada hem de 765 sayılı yasada düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda ise 5237 sayılı yasa çerçevesince yağma suçu ele alınacaktır.
Yağma suçu; 5237 sayılı yasada “malvarlığına karşı suçlar” başlığı altında, madde 148, 149 ve 150 ‘de düzenlenmiştir. Bu suç bünyesinde; birden fazla suçu barındırmasına rağmen faile her suçtan ayrı ayrı ceza verilmez, yalnızca yağma suçundan ceza verilir.
Bu suçta korunan hukuki yarar ; vücut dokunulmazlığı ,zilyetlik ve mülkiyettir.
TCK Madde 148 – (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak, bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişi, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
SUÇUN UNSURLARI
a-Maddi Unsur
aa-Fail
Kanun koyucu yağma suçunda özel bir faillik kriteri getirmemiş olup, herkes anılan eylemleri gerçekleştirerek yağma suçunda fail olabilecektir.
ab-Mağdur
Kanun koyucu yağma suçunda mağdur olmak için özel bir şart getirmemiş, herkes bu suçun mağduru olabilir. Bu kişi malın maliki olabileceği gibi zilyedi de olabilir.
ac-Konu
Suçun konusunu menkul mal oluşturur, gayrimenkul mal bu suçun konusunu oluşturmaz.
ad-Hareket
Yağma suçunda , taşınır bir mal malikin veya zilyedin rızası olmadan alınmış olması gerekir. Fail alma eylemini cebir veya tehdit kullanarak gerçekleştirmiş olması gerekir.
b-Manevi Unsur
Yağma suçu kasten işlenen bir suçtur. Taksirle işlenmesi mümkün değildir.
YAĞMA SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ
TCK Madde 149’ de düzenlenmiştir. Buna göre;
(1) Yağma suçunun;
a) Silâhla,
b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hâle koyması suretiyle,
c) Birden fazla kişi tarafından birlikte,
d) Yol kesmek suretiyle ya da konut veya işyerinde,
e) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
f) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,
g) Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla,
h) Gece vaktinde,
İşlenmesi hâlinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
DAHA AZ CEZAYI GEREKTİREN NİTELİKLİ HALİ
TCK Madde 150’de düzenlenmiştir. Buna göre
(1) Kişinin bir hukukî ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması hâlinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
(2) Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.
ETKİN PİŞMANLIK
TCK madde 168’de düzenlenmiştir. Buna göre;
(1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs (…)(1) suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.(1)
(2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.
(3) Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek cezanın, birinci fıkraya giren hallerde yarısına, ikinci fıkraya giren hallerde üçte birine kadarı indirilir.
(4) Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır.
Yağma suçunu ele aldığımız bu makalemiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.