İçindekiler
Kasten Yaralama Suçu Nedir?
Kasten yaralama suçu TCK madde 86 ve 87’de düzenlenmiştir. “Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar” kategorisinde yer alır.
TCK madde 86 ‘a göre ;
Basit Kasten Yaralama Suçu
(1)Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
f) (Ek: 7242 S.K. m.11-yürürlük: 15.4.2020) “Canavarca hisle”
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında (Ek: 7242 S.K. m.11-yürürlük: 15.4.2020) “, (f) bendi bakımından ise bir kat” artırılır.
TCK madde 87’ ye göre ;
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan (Değişik: 7242 S.K. m.12-yürürlük: 15.4.2020) “onsekiz” yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar; kişi/lerin beden bütünlüğüdür. Bu suçun konusunu mağdurun bedeni, ruhsal sağlığı oluşturmaktadır. Yukarıda kanun maddesinde belirtilen sonucu meydana getirmeye neden olan her türlü eylem bu suçu oluşturabilir. Kişiye acı veren ,sağlığının yada algılama yeteneğinin bozulmasına sebebiyet veren her türlü eylem kasten yaralama suçunu meydana getirir.
Kasten Yaralama Suçu Şikayete Bağlı Mıdır?
“Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek” basit yaralama şikayete bağlıdır. Şikayet süresi 6 aydır. Mağdur soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçerse KYOK(takipsizlik), kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçerse düşme kararı verilmesine sebebiyet verir.
Kasten yaralama suçunun nitelikli hali ve ” Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek” basit yaralama şikayete bağlı değildir. Dolayısıyla bir şikayet süresi de söz konusu değildir. Bu hallerde şikayetten vazgeçilse bile dava, kamu davası olarak devam edecektir.
Kasten Yaralama Suçu Neticesinde Ölüm Meydana Gelmesi
Failin kastı yaralamaya yönelik iken ölüm meydana gelmişse bu durumda nitelik itibariyle kasten adam öldürme suçu değil ,neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama suçu meydana gelmiştir.(TCK m.87/4)Buna göre failin neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan sorumlu tutulabilmesi için aşağıda sayılan şartların gerçekleşmiş olması gerekir;
-Failin iradesinin öldürme değil yaralama olması gerekir
-Failin eylemi neticesinde ölüm gerçekleşmiş olması gerekir. Yani illiyet bağı olmalıdır.
-Failin meydana gelen ölümde kusurunun olması gerekir.
Kasten Yaralama Suçunda Görevli Mahkeme
Kasten yaralama suçuna ilişkin ceza dosyalarına bakmaya kural olarak asliye ceza mahkemeleri yetkilidir. Ancak kasten yaralama neticesinde ölüm meydana gelmişse ,bu durumda ağır ceza mahkemesinin görev alanına girecektir.
*Kasten yaralama suçunun mağduru, maddi ve manevi tazminat davası da açabilir.
Daha detaylı bilgi için Gaziantep Avukat ve hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz. Ofisimize yol tarifi almak için tıklayabilirsiniz.