İçindekiler
Maddi ve Manevi Tazminat Davası
Maddi Tazminat Davası; hukuka aykırı bir eylem ya da işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmeyi gidermeyi amaçlayan bir dava türüdür.
Manevi Tazminat Davası ise; hukuka aykırı bir eylem ya da işlem nedeniyle kişinin yaşadığı üzüntü ve elemin meydana getirdiği manevi zararları telafi etmeyi amaçlayan bir dava türüdür.
En Sık Açılan Tazminat Davası
Maddi ve manevi tazminat davaları birçok hukuki gerekçe ile açılabilir. Ancak aşağıda belirttiğimiz davalar en çok açılan tazminat davası türleridir. Şöyle ki;
-Trafik kazası nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davası
–İş kazası nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davaları
–Boşanma nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davası
–Tıbbi malpraktis nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davası
–Sözleşmenin ihlali nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası
Maddi ve Manevi Tazminat Davasında Zamanaşımı
Davanın hangi hukuki nedene dayalı olarak açıldığı, dava açma süresini belirlemektedir. Temel ilkeler ışığında dava açma süresi şu şekildedir;
–Maddi ve manevi tazminat davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde ayrı bir dava olarak açılabilir.
-Tazminat davasına temel teşkil eden eylem bir suç niteliği taşıyorsa, dava açma süresi, Borçlar kanununda daha az zamanaşımı süresi öngörülse dahi Ceza kanununda o suç için daha uzun zamanaşımı süresi söz konusu ise, Ceza kanunundaki süre uygulanır.
-Haksız fiiller için dava zamanaşımı süresi, BK madde 72/1 uyarınca fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 2 yıl, her halükarda 10 yıldır. Söz konusu haksız fiil aynı zamanda suç teşkil ediyorsa, ceza hukuku zamanaşımı süresi de Borçlar Kanunu’nda belirtilen sürelerden daha fazla ise, tazminat davası açma süresi açısından ceza hukuku zamanaşımı süresi uygulanır.
-Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davalarında BK madde 146 uyarınca genel zamanaşımı süresi, 10 yıldır.
Maddi ve Manevi Tazminat Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
- Maddi ve manevi tazminat davaları davalının ikamet ettiği yer asliye hukuk mahkemesinde açılabilir. Davalı tüzel kişi ise tüzel kişinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
- Haksız fiil nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davaları yukarıda belirtilen genel mahkemede açılabileceği gibi; haksız fiilin işlendiği yer mahkemesi, zararın meydana geldiği yer mahkemesi veya zarar göreninin ikametgahında da dava açılabilir.
- Sözleşmenin ihlali nedeniyle açılacak tazminat davaları, yukarıda belirtilen genel mahkemede açılabileceği gibi, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de açılabilir.
Maddi ve Manevi Tazminat Davasını Açmaya Yetkililer
Öncelikle dava haksız eylem ya da işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişiye karşı açılır. Tazminat davasına sebep olan konu ne olursa olsun haksız eylem yada işleme muhatap olan kişi davayı açabilir.
Tazminat davalarını açmadan önce bir avukatla çalışmanızı tavsiye ederiz. Başlangıçta yapacağınız herhangi bir usuli hata telafisi güç zararlar meydana getirebilir bu nedenle tavsiyemiz alanında uzman bir tazminat avukatından hukuki destek almanızdır. Unutmayın avukata vermek istemediğiniz vekalet ücreti yüzünden çok daha büyük kayıplar yaşamanız söz konusu olabilir. Biz de Gaziantep Avukat lık büromuzda pek çok alanda olduğu gibi tazminat davaları alanında da müvekkillerimize hukuki hizmet sunmaktayız. En iyi tazminat avukatı, müvekkillerini dinleyip, olayı doğru analiz ettikten sonra doğru hukuki prosedürler içerisinde çözüm odaklı çalışan avukattır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.