İçindekiler
- Gaziantep Tanınma ve Tenfiz Davası Avukatı
- Tanıma ve Tenfiz Davası Şartları Nelerdir?
- Tanıma ve Tenfiz Davası Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
- Tanıma ve Tenfiz Davasında Hangi Mahkeme Görevlidir?
- Tanıma ve Tenfiz Davası nda Hangi Mahkeme Yetkilidir?
- Tanıma ve Tenfiz Davası nda Tarafların Gelmesi Gerekir Mi?
- Tanıma ve Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?
Gaziantep Tanınma ve Tenfiz Davası Avukatı
Yabancı bir mahkeme kararının, bu kararın verildiği ülke dışında hüküm ve sonuç doğurması için bu kararın tanınması yada tenfiz edilmesi gerekmektedir. Kural olarak tanıma ve tenfiz davası hukuken dava yolu ile mümkündür. Açılan tanıma ve tenfiz davaları neticesinde dava kabul edilirse yabancı mahkeme tarafından verilen karar mahal mahkeme kararı niteliğini ihtiva eder. Bu davalardan hangisinin açılması gerektiği ise, kararın içeriğine göre belirlenir. Buna göre;
Yabancı devlet mahkeme kararlarının, ülkemizde kesin hüküm veya kesin delil niteliğine sahip olması isteniyorsa ; Tanıma davası açılmalıdır.
Yabancı mahkemelerce verilen icrai nitelikte hüküm ihtiva eden kararların, ülkemizde de hüküm ihtiva etmesi isteniyorsa bu durumda; Tenfiz davası açılmalıdır.
Tanıma ve Tenfiz Davası Şartları Nelerdir?
-Yabancı bir mahkeme tarafından verilen bir ilam olmalı ve bu ilam hukuk davasına ilişkin olmalı
-Hükmün verildiği ülke ile Türkiye arasında mütekabiliyet olmalı (Tanıma davasında bu şart aranmaz)
-İlam, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuya ilişkin olmalı
– İlam ,Türk kamu düzenine açıkça aykırı olmamalı
*Türk Mahkemeleri, verilen ilamın tanıma ve tenfiz davasının şartlarını barındırıp barındırmadığına bakar. Yabancı mahkeme kararların esası yada usulü hakkında inceleme yapamaz.
Tanıma ve Tenfiz Davası Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Aşağıda belirtilen belgeler gerekmektedir:
-Yabancı mahkeme tarafından verilen ilamın aslı (ıslak imzalı veya mühürlü)
-Bu ilamın kesinleşme şerhi
-Apostil şerhi
-Yabancı mahkeme tarafından verilen kararın yeminli tercüman tarafından tercüme edilerek noter veya konsoloslukta onaylatılması
-Vekaletname
– Nüfus cüzdan fotokopisi
Tanıma ve Tenfiz Davasında Hangi Mahkeme Görevlidir?
Tanıma ve Tenfiz davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak Aile Hukukuna ilişkin yabancı mahkeme kararları için tanıma ve tenfiz taleplerinde görevli mahkeme, Aile Mahkemeleridir.
Tanıma ve Tenfiz Davası nda Hangi Mahkeme Yetkilidir?
Kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sâkin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sâkin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.
Tanıma ve Tenfiz Davası nda Tarafların Gelmesi Gerekir Mi?
Söz konusu davalarda kendisini bir avukat la temsil ettirmeyen davacının davaya katılması zorunludur. Aksi halde dosya işlemden kaldırılabilir. Davaya katılmayan davalının ise yokluğunda duruşmalara devam edilir.
Tanıma ve Tenfiz Davaları Ne Kadar Sürer?
Bu davalarda tanık dinletilmez, keşif yapılmaz. Dolayısıyla dava sürecini uzatacak bir uygulama söz konusu değildir. Ancak yurt dışına gönderilen tebligatlar süreci uzatmaktadır. Tebligat hususu dikkate alındığında bu davalar ortalama 6 ay ila 1,5 yıl arasında sürmektedir.