Borçlar Hukuku

Trafik Kazası Tazminat Davası

Trafik Kazası Tazminat Davası

Trafik Kazası Tazminat Davası yani Trafik kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davası, uygulamada bedensel, ruhsal ve maddi zararların giderilmesi için açılan dava türüdür. Bu davaların hukuki dayanağı trafik kazasının bir haksız fiil sorumluluğu doğurmasıdır. Zira, TBK madde 49 uyarınca; Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille bir başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür.

 

Trafik Kazası Tazminat Davasında Zaman Aşımı Süresi Nedir?

Dava açmadan önce, dava açma süresinin ne zaman başladığına ve sona erdiğine dikkat edilmesi gerekir. Davaya konu trafik kazasının meydana geldiği gün zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Trafik kazasından kaynaklanan tazminat davalarında ise iki farklı zamanaşımı süresi söz konusudur. Bunlardan hangisi davacının lehine ise o süre uygulanır. Bunlar;

a)Esas Zamanaşımı

KTK madde 109 uyarınca; Zarar gören, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve her halükarda 10 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde davayı açmalıdır.

b)Ceza Zamanaşımı

Trafik Kazası nedeniyle bir suç işlenmişse ve bu suç için ceza kanunlarında öngörülen bir zamanaşımı süresi varsa, bu durumda bu süre maddi ve manevi tazminat davası içinde uygulanır.

 

Trafik Kazasından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

a)Yaralanma Meydana Gelmişse

Trafik  kazasında yaralanan kişi bizzat kendisi veya avukatı maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

 

b)Ağır Bedensel Yaralanma Meydana Gelmişse

BK madde 56;” Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.

 Ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.”

Buna göre ağır bedensel zararın varlığı halinde zarar gören bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Diğer yandan zarar görenin yakınlarına da yalnızca manevi tazminat davası açma hakkı tanınmıştır.

Belirtmek isteriz ki; davanızı açarken bir avukat desteğinden faydalanmanız bu süreçte yararınıza olacaktır. Tazminat avukatı olarak sizlere bu hususta destek sunmaktayız. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

c)Ölüm halinde

Ölenin desteğinden yoksun kalan yakınları, maddi ve manevi tazminat davası açabileceklerdir.

 

Trafik Kazası Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?

  • Aracın sürücüsü; kusurlu olan araç sürücüsüne karşı BK madde 49 uyarınca dava açılabilir.
  • Aracın sahibi; KTK madde 3 uyarınca aracın sahibi kural olarak araç işleteni sayıldığından sorumluluğu söz konusu olacaktır. Aracın sahibi kural olarak aracın işleteni kabul edilir. Araç sahibi, işleten sıfatı olmadığını ispatlayabilirse sorumluluktan kurtulabilir.
  • Aracın işleteni; KTK madde 85/1’e göre aracın işleteni de trafik kazasından sorumlu olacaktır.
  • Sigorta Şirketi; Söz konusu aracın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasını veya İhtiyari Mali Mesuliyet sigortasını yapan sigorta şirketi de maddi tazminat davasında sorumlu olur.

 

Trafik Kazası Tazminat Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

  • Trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. Ancak dava sigorta şirketine karşı açılırsa Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.
  • Trafik kazası nedeniyle açılacak tazminat davalarında birden fazla yetkili mahkeme söz konusudur. Şöyle ki; dava, davalılardan birinin ikametgahında, kazanın meydana geldiği yerde, veya davacının ikametgah mahkemesinde açılabilir. Dava sigorta şirketine karşı açılacaksa, sigorta şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde de açılabilir.

Davanın görevli ve yetkili mahkemede açılması gerekir. Dolayısıyla davanızı açmadan önce alanında uzman bir tazminat avukatından bu konuda bilgi almanız, olası bir hatanın önüne geçmenizi sağlayacaktır.

 

 

 

Listelemeye Git