İçindekiler
Soybağının Reddi Davası
Çocuk ile anne arasında soybağı (nesep, kan bağı ilişkisi) doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı 3 farklı şekilde kurulabilir;
-Tanıma
-Babalık davası
-Evlenme
Soybağının reddi davası ise; biyolojik baba olmayan koca ile çocuk arasında kurulan nesebin iptali talebini içeren bir davadır. İspat durumuna göre ikiye ayrılır;
1-(TMK m. 288)Evlenmeden itibaren 180 gün geçtikten sonra ve evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 300 içerisinde doğan çocuk, evlilik birliği içinde anne rahmine düşmüş sayılır ve çocuğun babası annenin kocasıdır. Davacının ,kocanın baba olmadığını ispatlaması gerekir.
2-Evlenmeden önce yada ayrı yaşadıkları sırada anne rahmine düşmüşse ,davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmez.
Soybağının Reddi Davasını Kim Açabilir?
-Koca, çocukla babalık karinesini çürütmek için dava açma hakkına sahiptir. Bu dava ana ve çocuğa karşı açılır.
-Çocuğun da dava açma hakkı vardır, davasını ana ve kocaya karşı açacaktır.
-TMK madde 291; Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir.
Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl içinde soybağının reddi davasını açar.
Kocanın açacağı soybağının reddi davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.
Soybağının Reddi Davasında Hak Düşürücü Süreler Nelerdir?
Çocuk; ergin olduğu tarihten itibaren 1 yıllık süre içerisinde dava açmalıdır. Eğer dava açmakta gecikmişse ve gecikmesinde haklı sebebi varsa, haklı sebebin ortadan kalkmasından itibaren 1 yıl içerisinde dava açmalıdır.
Koca; öğrenmeden itibaren 1 yıl içerisinde dava açmalıdır. Her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl içinde açmak zorundadır.
Soybağının Reddi Davasında Kayyım Atanır Mı?
Vesayet makamı, kanunda belirtilen nedenlerle veya ilgilinin talebi üzerine veya re’sen atanır. Türk Medeni Kanunu’nun 426. maddesinde, küçüğün yasal temsilcisi ile çıkar çatışması halinde kayyım atanacağı belirtilmiştir.
Soybağının Reddi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Soybağının reddi davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesi ,aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakacaktır.
Türk Medeni Kanunu’nun 283. maddesine göre yetkili mahkeme, taraflardan birinin davanın açıldığı veya doğum anındaki yerleşim yeri mahkemesidir.
Makalemizde ele alınan konuyla alakalı veya Avukat lık hizmetleriyle ilgili yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gaziantep‘te bulunan ofisimizda her türlü hukuki işlemlerinizi yürütüyoruz…
Daha fazla detaylı bilgi, Gaziantep avukat ve danışmalık yardımı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.