İçindekiler
BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI NASIL OLUR?
Boşanmada mal paylaşımı davası ; boşanma davası kesinleştikten sonra görülür. Mal paylaşımı davası için; boşanma davasının anlaşmalı boşanma davası olması yada çekişmeli boşanma davası olması arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Boşanma davalarında boşanan herhangi bir tarafın hak mahrumiyetine uğramaması için boşanma avukatı bulundurması kendisine fayda sağlayacaktır.
1-Genel Olarak
1 Ocak 2002 tarihinden itibaren eşler arasında edinilmiş mallara katılım rejimi uygulanmaktadır. Buna göre eşler herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamışlarsa ,edinilmiş mallara katılım rejimine tabi olurlar.
2-Edinilmiş Mal nedir?
Türk Medeni Kanunu madde 219 uyarınca ;
“ Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:
1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler.
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler.
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar.
4. Kişisel mallarının gelirleri, 5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.”
3-Kişisel Mal Nedir?
Türk Medeni Kanunu madde 220 uyarınca ;
“-Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır: 1.Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya, 2. Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, 3. Manevî tazminat alacakları, 4. Kişisel mallar yerine geçen değerler. “
Yukarıda kanunun saydığı kişisel mallar dışında ,taraflar aralarında yapacakları bir sözleşme ile de kişisel olmayan bir malı, kişisel mal olarak kabul edebilirler.
*Kişisel malların gelirleri edinilmiş mal olarak kabul görmektedir, fakat taraflar aksini kararlaştırabilirler.
4-Boşanmada Mal Paylaşımı Davası
Boşanmada mal paylaşımı davası ; boşanma davası kesinleştikten sonra görülür. Mal paylaşımı davası için ; boşanma davasının anlaşmalı boşanma davası olması yada çekişmeli boşanma davası olması arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Önemli olan boşanma davası sonunda verilen boşanma kararının kesinleşmiş olmasıdır.
Mal paylaşımı davasında , eşlerin evlilik birliği içerisinde edindikleri malların paylaşılması söz konusu olur. Dolayısıyla evlilik birliği kurulmadan önce tarafların edindikleri mallar ,mal paylaşımı davasında paylaşıma konu olmaz.
Mallar paylaşılırken genel olarak aşağıda belirtilen kıstaslar uygulama bulur ;
aa-Taraflar öncelikle kişisel mallarını geri alırlar
bb-Taraflar kişisel mallarını geri aldıktan sonra geriye kalan edinilmiş mallar ,taraflar arasında yarı yarıya paylaştırılır.
cc-Eşler edinilmiş bir malı ,aralarında yaptıkları mal rejimi sözleşmesi ile kişisel mal olarak belirlemişlerse ,sözleşme doğrultusunda hareket edilir.
dd-Evlilik birliği içerisinde, bir kişisel malın değeri ile alınmış bir edinilmiş bir mal varsa denkleştirme yapılması gerekir.
* Boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilmiş olan tüm mallar ,mal paylaşımına dahil edilir. Boşanma davasının açıldığı tarihe kadar satılan mallarda mal paylaşımına dahil edilir.
5-Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Zamanaşımı Süresi
Mal paylaşımı davaları, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır.
6-Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
TMK madde 214 uyarınca ;
“Eşler veya mirasçılar arasında bir mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davalarda, aşağıdaki mahkemeler yetkilidir:
1. Mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerleşim yeri mahkemesi,
2. Boşanmaya, evliliğin iptaline veya hâkim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi durumunda, bu davalarda yetkili olan mahkeme,
3. Diğer durumlarda davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi.”
7-Zina Nedeniyle Boşanmada Mal Paylaşımı
Boşanma davası zina nedeniyle kesinleşmişse kusurlu olan tarafın , katılma payı alacağında hakkaniyete uygun indirim yapılabileceği gibi tamamen ortadan da kaldırılabilir. Katkı payı alacağı ise ortadan kaldırılamaz.
8-Evlilik Ölüm Nedeniyle Sona Ermişse Mal Paylaşımı
Sağ kalan eş öncelikle edinilmiş mallara katılım rejiminden dolayı malların yarısı oranında katılma payı alacağını alır. Sağ kalan eş, ölen eşi ile aralarındaki mal rejiminden kaynaklanan alacaklarını aldıktan sonra ölen eşin kalan malvarlığı mirasa konu olacaktır. Sağ kalan eşin aynı zamanda mirasçılık sıfatı da vardır. Mirasçı olarak da ayrıca haklarını alması gerekmektedir.