İçindekiler
BOŞANMA SÜRECİNDE MAL KAÇIRMA
Boşanma sürecinde “eşlerin birbirinden mal kaçırması” en sık karşılaştığımız sorunlardan biridir. Bu sorun boşanma dava açılmadan önce gündeme gelebileceği gibi, dava açıldıktan sonra da söz konusu olabilmektedir. Boşanma davası açılmadan veya dava açıldıktan sonra eşimin mal kaçırmasını nasıl önleyebilirim, Eşimin benden kaçırdığı malları nasıl geri alabilirim, Mal kaçırmanın cezası var mı?… gibi merak edilen konulara bu makalemizde yer verilmiştir.
BOŞANMA SÜRECİNDE MAL KAÇIRMA NASIL ENGELLENİR?
Bu noktada çözüm önerisi sunmadan önce süreci boşanma davasından önce ve sonra diye ayırmalıyız. Buna göre ;
Boşanma Davası Açılmadan Önce Mal Kaçırmanın Engellenmesi
-Aile Konutu Şerhi ;
Eşlerin ortak yaşamlarını sürdürdükleri konuta aile konutu denir. Eğer bir taşınmaza tapuda aile konutu şerhi konulmuşsa, artık o taşınmaz diğer eşin rızası alınmadan kiralanamaz devredilemez, üzerine ipotek koyulamaz. Kısacası tapuda aile konutu şerhi koyulan taşınmazın devri hukuken engellenir.
-Tasarrufun iptali ;
Eğer muvazaalı bir devir söz konusu ise bu durumda tasarrufun iptali için gerekli dava süreci başlatılabilir. Yapılan devrin muvazaalı olduğu ispatlanabilirse dava neticesinde bu tasarrufun iptali sağlanabilir.
Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Mal Kaçırmanın Engellenmesi
Boşanmadan Kararı Kesinleşmeden Önce;
Boşanma davası açıldıktan sonra da eşlerin mal kaçırma girişimlerine şahit oluyoruz. Bu noktada gidilecek en etkili yol, mal rejiminin tasfiyesi davası açmaktır. Kanunen boşanma davası kesinleşmeden mal rejiminin tasfiyesine ilişkin açılan dava karara bağlanmaz, boşanma davası bekletici mesele yapılır. Ancak açılacak mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davada, ihtiyati tedbir kararı verilebilir. Bu noktada mal kaçırılmadan evvel, mallar üzerine tedbir koyularak böyle bir koruma politikası izlenebilir.
ÖNEMLİ! Anlattığımız dava prosedürü, bunların sırası, dilekçesi, talepler, deliller, süreler vs. hukuk tekniği bakımından çok önemli detaylar barındırır. Bu işlemlerin eksik, hatalı veya tamamen yanlış yapılması, talebin reddedilmesine neden olur ve bu nedenle telafisi güç zararlar ortaya çıkar. Bu süreçte doğru adımlarla ilerleyebilmek için uzman boşanma avukatı nın desteğinden faydalanmanız yararınıza olacaktır.
Boşanmadan Kararı kesinleştikten Sonra;
Boşanma kararı kesinleştikten sonra, Mal paylaşımı davası açılır yada daha önce açılan davaya devam edilir. Mal paylaşımı usulü doğrultusunda daha önce kaçırılan malların, paylaşıma dahil edilmesi sağlanabilir.
Boşanma Sürecinde Mal Kaçırmanın Cezası Nedir?
TCK’da mal kaçırmaya ilişkin özel bir suç ve dolayısıyla ceza mevcut değildir. Fakat herhangi bir suça ilişkin şartlar oluşmuşsa elbette yaptırım da söz konusu olacaktır. Örneğin; kişi eşinden mal kaçırmak için sahte vekaletname düzenlemişse bu durumda evrakta sahtecilik suçu yada tehdit ederek malları kaçırmışsa bu noktada tehdit suçu gündeme gelecektir. Böyle bir durumda ceza avukatından destek almanız yararınıza olacaktır.
Her somut olayda farklı bir hukuki durumla karşılaşmaktayız. Bu nedenle hukuki süreç öncesinde ve içerisinde ciddi bir hukuki inceleme yapılmalıdır. Hak arama sürecinde , hak kaybı yaşamamanız için sürecin iyi bir şekilde takibi yapılmalıdır. Bu noktada boşanma avukatı ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.