Miras Hukuku, Taşınmaz ve Gayrimenkul Hukuku

Ortaklığın Giderilmesi Davası

Ortaklığın Giderilmesi Davası - Gaziantep - Avukat Merve NACAR- Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Ortaklığın Giderilmesi Davası

Taşınır ve taşınmaz  mallar  üzerinde elbirliği ya da paylı mülkiyet ilişkisine son vermek için açılan bir dava türüne ortaklığın giderilmesi davası denir. Hissedarların mülkiyetin paylaşımı hususunda anlaşamaması halinde başvurulabilecek bir yoldur.

Bu davada paylar; aynen taksim ya da satış yoluyla paylaştırılır. Dava konusu mal aynen taksim suretiyle paylaştırılması söz konusu değilse satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilir. Satış ise açık arttırma yoluyla yapılır.

Bu dava türü hasımlı bir dava çeşididir. Davacı ,davasını tüm hissedarlara yöneltmelidir. Eğer hissedarlardan biri ölmüşse ,ölen kişinin mirasçıları davaya dahil edilir.

-Aynen Taksim Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi

Aynen taksim; dava konusu malın ortaklar arasında eşit oranda  bölünerek paylaştırılmasıdır. Bu davada ,ortaklığın aynen taksim  suretiyle giderilmesine ilişkin bir talep varsa ,hakim öncelikle aynen taksim edilip edilemeyeceğini inceler , aynen taksim edilmesi mümkün değilse satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verir.

-Satış Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi

Ortaklığın giderilmesi davasında ,ortaklığın aynen taksim  suretiyle giderilmesi mümkün değilse hakim satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verir. Satış açık arttırma yoluyla (İİK hükümlerine göre)yapılır. Mahkeme tarafından satışa dair verilen karar kesinleşince ,hakim satış memuru görevlendirir. Tapudan taşınmaza ilişkin bilgiler dosya kapsamına alınır ve taşınmaz için kıymet takdiri yapılır. Kıymet takdirine ilişkin alınan bilirkişi raporu tüm paydaşlara tebliğ edilir, kesinleştikten sonra satış aşamasına geçilir. Dava konusu malın satılabilmesi için artırma günü belirlenir. Satış ilanında yapılacak artırmanın saati, yeri gibi detaylara yer verilir. Bu ilan gazete ile yapılır ve ilanın yapılacağı gazete tirajı 50.000 üstünde olmalıdır. İlan artırma gününden en az 1 ay evvel verilmelidir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Açık Arttırmaya(Satışa) Kimler Katılabilir?

Ortaklığın giderilmesi davasında açık arttırmada satışa paydaşlar ve  üçüncü kişiler katılabilir. Ancak paydaşlar,açık artırmanın yalnızca paydaşlar arasında olmasını istiyorlarsa tüm paydaşların rızası gerekmektedir.

 

Davada Görevli ve Yetkili Mahkeme

Dava basit yargılama usulüne tabi bir davadır. Bu davaya bakmaya  taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesi  yetkilidir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Yargılama Harcı Ne Kadardır, Bu Harcı Kim Öder

Dava açılırken mahkemeye yatırılması gereken harç ve giderler bulunmaktadır. Bu davalarda , maktu harç ödenir. Davayı açan kişi  dava açarken belirlenen harç tutarını öder, dava sonunda ise  mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yükletilecektir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Avukat Zorunlu mudur, Vekalet Ücreti Ne Kadardır?

Avukat zorunlu değildir.  Ancak hukuki süreci iyi yönetip ve sonrasında hak kaybı yaşamamak için bir avukata başvurun. Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl Avukatlık Asgari ücret tarifesi belirlenmektedir. Avukat asgari ücret tarifesindeki tutarın altına inmemek koşuluyla dosyanın durumuna bağlı olarak bir değer belirleyecektir.

Aile Konutu Şerhi ve Ortaklığın Giderilmesi Davası

Taşınmaz üzerinde Aile konutu şerhi varsa ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.

Tapu kaydından aile konutu şerhi terkin edilmediği  sürece ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.

Davada Önalım Hakkı Kullanılabilir Mi?

Ortaklığın giderilmesi davasında önalım hakkı kullanılamaz. Önalım hakkı paydaşlardan biri ,payını üçüncü bir kişiye satma talebi olduğunda  kullanılabilecek bir haktır.

Daha detaylı bilgi için Gaziantep Avukat ve hukuk büromuzla  iletişime geçebilirsiniz. Ofisimize yol tarifi almak için tıklayabilirsiniz.

 

Listelemeye Git