Aile Hukuku

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli Boşanma Davası

Genel Olarak Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davası dışında kalan her türlü boşanma nedenine dayalı olarak açılan davadır. Dolayısıyla taraflar arasında boşanma ve boşanmanın ferileri ile ilgili ihtilaf bulunmalı, anlaşma sağlanamamış olmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası Hangi Hallerde Mümkündür?

-Evlilik birliği 1 yıldan kısa sürmüşse

-Eşlerden biri boşanmak istemiyorsa

-Müşterek çocuğun velayeti konusunda anlaşamıyorlarsa

-Taraflar Nafaka hususunda anlaşamıyorlarsa

-Boşanma hukukundan doğan maddi ve manevi  tazminat gibi konularda uyuşmazlık varsa

-Edinilmiş malların tasfiyesi hususunda uyuşmazlık içerisindelerse

Ve daha pek çok konuda dava açılabilir.

İmam nikahıyla evliyiz, çekişmeli boşanma davası açabilir miyim?

Çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için tarafların  resmi nikahları olmalıdır. İmam nikahıyla evli kişiler çekişmeli boşanma davası açamazlar.

Çekişmeli boşanma davasını nasıl açabilirim?

Usulüne uygun hazırlanmış dava dilekçesi ile yetkili Aile mahkemesinde açılır. Dava dilekçesi hazırlanırken bu konuda bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz. Dava dilekçesinde yapılan hataların  telafisi mümkün olmamaktadır.

Ne kadar sürer?

Davanın ne kadar süreceği, yada kaç celse süreceği ile ilgili net bir şey söylemek doğru değildir. Anlaşmalı boşanma davası gibi kısa sürede sonuçlanamayacağı gerçeği unutulmamalıdır. Ancak tavsiyemizi yinelemek isteriz ki uzman bir boşanma avukatı tutmanız yararınıza olacaktır.

 

Müşterek konutumuzun paylaştırılmasını talep edebilir miyim?

Eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesine yönelik talepler, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içerisinde yine aile mahkemesinde açılacak ayrı bir davada görülürler.

Boşanma davası kesinleşmeden bu türden bir dava açılmış olsa dahi mahkeme boşanma davasının sonuçlanmasını bekleyecektir.

 

Ziynet eşyalarım eşimde kaldı, bunlarıda çekişmeli boşanma davasında talep edebilir miyim?

Harcını ödemek kaydı ile ziynet eşyalarınızı da boşanma davasında talep edebilirsiniz. Diğer yandan ayrı bir dava konusu da edebilirsiniz.

Avukat tutmak zorundamıyım?

Boşanma davasında avukattan hukuki destek almak veya avukatla temsil olunmak kanunen bir zorunluluk değildir. Ancak bu süreçte herhangi bir hak kaybına uğramamak için bir avukattan yardım almanız yararınıza olacaktır. Avukatlar süreci iyi bildikleri için yargılamayı uzatacak uygulamalar yerine hızlı bir şekilde boşanmanıza yardımcı olunacaktır.

En iyi boşanma avukatı; öncelikle müvekkillerini dinleyen ve boşanma nedenlerini anlayan, bu süreçte nelerle karşılaşabileceğini anlatan, müvekkillerini mağdur etmemek için emin adımlarla ilerleyen avukattır.

Avukata ne kadar ücret öderim?

Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl Avukatlık Asgari ücret tarifesi belirlenmektedir. Avukat, asgari ücret tarifesindeki tutarın altına inmemek koşuluyla dosyanın durumuna bağlı olarak bir değer belirleyecektir.

Masrafları ne kadardır?

Boşanma davası maktu harca tabidir. Davanın sonunda haksız çıkana yükletilmek üzere mahkemece kararlaştırılır.

 

Listelemeye Git